Αρχή
Ἓν οἶδα, ὅτι ὁ Ὤν Ὑπάρχων. Πατὴρ, Υἱὸς και Πνεῦμα Ἅγιον ἐστὶ.
Ιωάννης Βασιλακάκης


Για να διαβάσετε τα κείμενα που παρέχονται σε ηλεκτρονική μορφή (μέσω της υπηρεσίας "Scribd"), πιο εύκολα σε πλήρη οθόνη, κάντε κλικ στην επιλογή "Fullscreen".


Καρδιακή Προσευχή ή Προσευχή του Ιησού

Μέσα στην πνευματική ζωή της Εκκλησίας μας «Προσευχή του Ιησού» η «Καρδιακή Προσευχή» ονομάστηκε η συνεχής και σιωπηλή επίκληση του θείου ονόματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, που γίνεται με θέρμη από την καρδιά του ανθρώπου. 
Η «Προσευχή του Ιησού» είναι για τους πιστούς μια από τις πιο προσφιλείς προσευχές, γιατί περιέχει όλη τη χάρη της παρουσίας του Θεού. 
Δημιουργεί στον άνθρωπο κατάνυξη και μετάνοια, γεμίζει την καρδιά του με αγάπη, χαρά και ειρήνη, και τον ενισχύει στον αγώνα του κατά των παθών και των επιθέσεων του διαβόλου. 
Επειδή είναι απλή και περιεκτική μπορεί να την χρησιμοποιεί ο καθένας και σε κάθε στιγμή και περίσταση της ζωής του. 
Ιδιαίτερα όμως προσφέρεται σ  κείνους που η οργάνωση και ο ρυθμός της καθημερινής τους ζωής όχι μόνο δεν τους αφήνει πολύ χρόνο για προσευχή, αλλά τείνει να κρύψει ολότελα από την ψυχή τους τη θέα του προσώπου του Θεού. 
Η συχνή και εγκάρδια επίκληση του αγίου ονόματος του Θεού ενσαρκώνει ακριβώς αυτή την καθημερινή αναζήτηση και εύρεση της βαθύτερης πραγματικότητας της ζωής, που είναι ο Χριστός. Εκείνος δηλαδή που δίνει αληθινό νόημα στη ζωή του ανθρώπου.

Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ και Λόγε του Θεού, ελέησόν με.